Skip to main content

Mali kreativni ljudi

Kod nas vikend je vreme za porodicu. Vreme kada smo svi na okupu. Vreme za zajedničke aktivnosti. Vreme za kreativne aktivnosti.



Već sam pisala o dečijoj umetnosti i mašti (OVDE i OVDE). Ali i današnji post je upravo o tome, jer dečija mašta nema granice, a mogućnosti za ispoljavanje dečije kreativnosti su bezbrojne.



Svakog vikenda pravim malu radionicu sa D i N i trudim se da svaki put radimo nešto drugačije. Tako su ovoga puta od rolni toalet papira, koje bi inače završile u kanti za smeće, napravili prava mala umetnička dela.



Uvek pravimo radionice u neutralno vreme, odnosno, u vreme kada prođe ručak i dnevna dremka, kada su deca raspoložena za igru. Prvo im pripremim sav materijal, zatim im objasnim šta može da se radi sa tim, dam im neke ideje, a onda oni to prepravljaju kako žele. Jer kada se detetu daju instrukcije u kom pravcu treba da razmišlja, javiće se ideje koje nama odraslima verovatno nikada ne bi pale na pamet. I to je čar svega ovoga.




Dete se podstiče da razmišlja, da mašta. Dok stvara, ono donosi odluke, bira koje će boje i materijale da upotrebi, da li će nešto biti veće ili manje, okruglo ili četvrtasto. A sve te naizgled male i beznačajne odluke vrlo pozitivno utiču na dete, na njegovo razmišljanje i na njegovo samopouzdanje.



Kroz stvaranje dete uči da na kreativan način rešava probleme i da razmišlja iz druge perspektive. A to je nešto što se stiče kroz igru, ali može da koristi za ceo život. Jer kada dete jednom nauči da pristupa nečemu iz više uglova, to će mu postati navika koju će primenjivati u svakom aspektu života u svakoj dobi.



Tokom procesa stvaranja kod dece se podstiče i koncentracija. Oni vrlo posvećeno prave ta svoja umetnička dela, što znači da je ovo i vrlo praktična i podsticajna vežba za rešavanje domaćih zadataka, matematičkih problema i svega ostalog što će doći kada dete krene u školu.




Kao što sam već rekla, na početku radionice objasnim deci šta mogu da rade sa datim materijalom, a onda se pomerim sa strane i posmatram ih. Uključujem se baš kada zagusti - kad žele nešto da iseku ili eventualno zalepe. Kako god da ta njihova rukotvorina na kraju ispadne, ona je sjajna. Jer nije važno da li je nešto napravljeno pravilno. Ako ga je dete samo izmaštalo i stvorilo, pravilnije od toga ne postoji.



Prvih sedam godina su presudne za razvoj kreativnosti kod dece. Ona se može podsticati i sa ove umetničke strane (crtanjem slikanjem, modelovanjem plastelina i gline...), ali takođe veliki uticaj ima i čitanje sa decom (OVDE), kao i razgovor o pročitanoj knjizi, zatim boravak na otvorenom, istraživanje prirode.



U školi deca uče kako da na tačan način dođu do tačnog rešenja. I nema mnogo prostora za kreativnost. Zato ih treba pustiti u predškolskom uzrastu da što više maštaju, čak i da stvore svoj izmaštani svet. Ne treba brinuti, jer deca vrlo dobro znaju razliku između izmaštanog i stvarnog. Oni samo vole da uživaju u maštanju. A i kada se igraju, njima granica između realnosti i fantazije nije važna. Na primer, ako imaju neku odgovarajuću igračku za igru koju žele, oni će je upotrebiti, a ukoliko je nemaju, zamisliće je. Kod dece je sve vrlo jednostavno.






Zato ne treba da ih opterećujemo sa pravilima i tačnošću. Doćiće vreme kada će biti prinuđeni da razmišljaju o tome i da rade sve po pravilima. A sada neka budu samo deca. I sve što deca izmaštaju i stvore je najtačnije moguće. I ne postoji ništa lepše i vrednije od toga.

Comments

Najčitanije priče

Sve o kašicama i sokovima za bebe

Ova tema uvek izaziva mnogo različitih reakcija i iako na blogu već ima više tekstova na ovu temu, odlučila sam da sve informacije napišem ovde na jednom mestu.                            - Kada treba uvesti nemlečne namirnice u bebinu ishranu? Period za uvođenje nemlečnih namirnica je između navršenog četvrtog i navršenih šest meseci. Da li ćete sa kašicama početi odmah sa četiri ili sačekati dok beba ne napuni šest meseci zavisi od mnogo faktora. Pre svega od toga da li beba lepo napreduje, da li je dojena ili je na adaptiranom mleku, da li je sklona alergijama, da li ima nekih zdravstvenih problema. Ukoliko je beba dojena i lepo napreduje, nema potrebe za žurbom. Kada vam pedijatar na kontroli da zeleno svetlo - možete da počnete. - Moja iskustva sa uvođenjem kašica D je počeo da ručka kašice odmah nakon što je napunio četiri meseca. Lepo je napredovao, ali nam je pedijatar rekao da možemo već da počemo. N je takođe počela da jede kašice sa četiri meseca. Kod nje je bio

Nedeljni jelovnik bebe V - 10 meseci + recepti

Sa deset meseci beba već jede veliku većinu namirnica i samim tim imamo veliki izbor u kombinovanju namirnica. Zato u ovom uzrastu treba što više nuditi detetu razne kombinacije, kako bi prihvatalo sve ukuse. Od začina za sad smo uveli peršun i cimet. Doručak Ručak Večera Užina Ponedeljak PALENTA + JOGURT BELO MESO + PIRINAČ SOČIVO ŠLJIVE Utorak SIRNI NAMAZ + INTEGRALNI HLEB INTEGRALNA TESTENINA + POVRĆE SUTLIJA + CIMET BANANA Sreda KUKURUZNA KAŠICA OSLIĆ + KROMPIR + BLITVA TIKVICE + INTEG. HLEB + PAVLAKA KOMPOT OD JABUKE Četvrtak KAJGANA OD ŽUMANCETA + TOST HLEB BROKOLI + ŠARGAREPA + SIR BANANA + KEKS  + AD. MLEKO VOĆNI JOGURT Petak PREPEČENI  INT. HLEB + KISELO MLEKO GULAŠ ZA BEBE

Lupilu dečija kozmetika iz Lidla

U prethodnom periodu isprobavali smo proizvode iz Lidlove Lupilu linije za decu. Sada vam prenosim naše utiske. Pre svega, ono što je mene oduševilo svakako su jedbokratne pelene. Izuzetno elastične, prilagođavaju se telu bebe i onogućuju joj da se nesmetano kreće. Imaju odličnu moć upijanja i nikad nam se nije desilo da procure noću, a to je problem koji smo u poslednje vreme imali sa drugim pelenama. Mekane su, tanke i udobne. Najviše me nervira kada su pelene krute. Nemaju nikakve mirise i slične hemijske dodatke. A cena - savršena! Lupilu pelene su za mene pravo otkriće i od kako smo ih probali sa V, ne menjamo ih. Lupilu vlažne maramice sa ekstraktom kamilice izuzetno su nežne prema dečijoj koži. Ne sadrže alkohol i ne iritiraju bebinu kožu. U pakovanju ima 80 komada. Sa N smo oduvek imali problem sa crvenilom pelenske regije i nismo mogli da koristimo vlažne maramice. Idealna zamena za vlažne maramice su Lupilu blaznice za bebe. Jedbostavno ih nakvasite sa vo